JAGODOWE SĄ ZDROWE – 10 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ MALINY

Owoce jagodowe są zdrowe. Dlaczego warto jeść jagody kamczackie?

Owoce jagodowe są zdrowe

Maliny (Rubus idaeus L.) to delikatne owoce rosnące w klimacie umiarkowanym, występujące głównie w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Można je znaleźć w lasach, ogrodach oraz na polach. Owocują w drugim roku, wydając owoce od czerwca do późnej jesieni, w zależności od odmiany malin. To pyszne, aromatyczne i soczyste owoce. Powinniśmy jednak doceniać je nie tylko za ich wspaniały smak, ale także za bogactwo cennych substancji odżywczych, które przyczyniają się do ich prozdrowotnych właściwości. W sezonie warto regularnie sięgać po świeże maliny, a poza sezonem po przepyszne malinowe przetwory, takie jak soki czy dżemy.

10 powodów, dla których warto jeść maliny

1. Maliny są prawdziwą skarbnicą witamin

Liście maliny oraz jej owoce są bogate w cenne witaminy i minerały. Wśród nich warto wyróżnić witaminę C i E, które są naturalnymi antyoksydantami. Dodatkowo, maliny zawierają witaminy z grupy B, takie jak B1, B2, B6 oraz kwas foliowy. W zakresie minerałów, maliny dostarczają potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza (obecne w łodydze). Ciekawostką jest fakt, że liście maliny zawierają wyższą zawartość kwasu askorbinowego (witamina C) niż same owoce.

2. Maliny wspierają walkę z przeziębieniem

Maliny, podobnie jak truskawki i borówki, znane są ze swoich właściwości leczniczych. Zawierają liczne związki odżywcze. Są bogate w witaminę C, kwas salicylowy i kwas elagowy, dzięki czemu wykazują właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych będą wspierać nasz organizm w leczeniu przeziębień i grypy. Mają właściwości przeciwzapalne. Owoce malin zawierają też barwniki, którymi są antocyjany. Wzmacniają one naczynia krwionośne i są wsparciem dla układu odpornościowego. W przypadku osłabienia organizmu zaleca się spożywanie soków malinowych oraz wywaru z liści malin, które mogą wspomóc szybsze zdrowienie. Właściwości malin są wartościowe i cenione od pokoleń.

3. Maliny wzmacniają odporność

Po napar z malin warto sięgnąć w przypadku kataru i kaszlu, które często towarzyszą osłabieniu układu immunologicznego. Maliny mają działanie wykrztuśne i pomagają rozrzedzać wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach, ułatwiając jej usuwanie z organizmu. Dodanie syropu malinowego do napojów czy deserów świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Maliny są zdrowe, dlatego warto je uwzględnić w naszym jadłospisie.

4. Maliny wspomagają odchudzanie

Maliny usprawniają procesy metaboliczne, przyspieszają spalanie tłuszczów i wspomagają oczyszczanie organizmu. Dodatkowo cenione są ze względu na zawartość błonnika, którego w 100 gramowej porcji jest około 6,7 g i który korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Regularne spożywanie tych owoców może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia i zwiększenia efektywności procesów trawiennych.

Owoce jagodowe są zdrowe - 10 powodów, dla których warto jeść truskawki.

5. Maliny obniżają ciśnienie

Maliny są więc odpowiednie dla osób zmagających się z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia. Dzięki zawartości potasu i antyoksydantów pomagają regulować ciśnienie krwi oraz wspierają zdrowie serca i naczyń krwionośnych.

6. Maliny mają niski indeks glikemiczny

Maliny podobnie jak truskawki mogą być bez obaw spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Mają niski indeks glikemiczny i zawierają błonnik, który pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Dzięki temu maliny stanowią zdrową i bezpieczną przekąskę dla diabetyków.

Porcja malin mieszcząca się w garści (ok. 70 g) to około 33 kcal.

7. Maliny są znane z właściwości przeciwnowotworowych

Zawierają one kwas ferulowy oraz beta sitosterol, które mogą hamować rozwój nowotworów łagodnych i złośliwych. Substancje obecne w czarnych malinach mogą łagodzić dolegliwości u pacjentów z rakiem przełyku. Wyciąg z malin natomiast może zmniejszać namnażanie się komórek rakowych w wątrobie, co czyni je cennym wsparciem w profilaktyce i terapii nowotworowej.

8. Maliny są doskonałym składnikiem wielu  potraw i deserów

W kuchni maliny dodaje się do ciast, dżemów, smoothies, sałatek i wielu innych dań. Ich słodki, lekko kwaskowaty smak doskonale komponuje się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi, wzbogacając je o niepowtarzalny aromat i wartości odżywcze. Produkty zawierające maliny cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów.

9. Maliny znajdują swoje zastosowanie w kosmetyce

W kosmetyce maliny są wykorzystywane do produkcji kremów, maseczek i innych produktów pielęgnacyjnych ze względu na ich korzystne właściwości dla skóry. Dużą popularnością jest tłoczony na zimno olej z pestek malin. Ekstrakt z malin, dodawany do preparatów pielęgnacyjnych, ma działanie tonizujące, zmiękczające, nawilżające, wygładzające i ujędrniające skórę. Maliny zmniejszają również wydzielanie sebum i zapobiegają powstawaniu niedoskonałości. Jednym z głównych przeciwutleniaczy w malinach jest kwas askorbinowy, czyli witamina C, zwalcza wolne rodniki. Witamina ta odgrywa kluczową rolę w zachowaniu młodego wyglądu skóry, wspomagając produkcję kolagenu. Kolagen jest niezbędny dla jędrności i elastyczności skóry, której z wiekiem zaczyna brakować, co powoduje, że skóra staje się bardziej wiotka. Dodatkowo, zawarty w malinach kwas salicylowy łagodzi stany zapalne i pomaga w walce z trądzikiem oraz łupieżem, czyniąc je cennym składnikiem w kosmetykach.

10. Maliny są PYSZNE!

W trakcie sezonu warto delektować się smakiem malin i korzystać z ich zdrowotnych właściwości. Świeże owoce są smaczną przekąską, ale też doskonałym dodatkiem do deserów, koktajli czy jako dodatek do sałatek. Przetwory z malin, w tym dżemy, soki, czy marmolady pozwolą nam cieszyć się ich smakiem nawet zimą, podobnie jak suszone owoce malin, które są smakowitym dodatkiem np. do herbaty, owsianki czy musli. Maliny są cenne ze względu na liczne właściwości zdrowotne, a przy tym są po prostu bardzo smaczne!

Jagodowe są Zdrowe – Podsumowanie

Walorami smakowymi malin możemy delektować się cały rok. Zarówno świeże owoce malin, jak i malinowe przetwory są bardzo smaczne, a wartości odżywcze malin zasługują na docenienie. Maliny to owoce powszechnie dostępne i łatwe do wkomponowania w naszej diecie. Składniki, jakie kryją w sobie maliny, są wartościowe, dlatego warto więc w codziennym jadłospisie uwzględnić te pyszne owoce.

Potencjalne korzyści dla zdrowia wynikające ze spożywania owoców jagodowych są nieocenione, a ich smak zadowoli niejedno podniebienie.

Jeżeli masz uwagi, pytania lub chcesz przesłać komentarz do materiału napisz do nas