JAGODOWE SĄ ZDROWE – 10 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ TRUSKAWKI
Owoce jagodowe są zdrowe
Maj to czas, kiedy zaczyna się sezon na truskawki – pierwsze tak soczyste owoce w roku. Truskawki są smaczne, słodkie i mają mało kalorii. Co jeszcze mają do zaoferowania? Jakie zalety ma dieta bogata w te doskonałe owoce jagodowe? Dlaczego warto je jeść? Ich niektóre zalety mogą Cię zaskoczyć.
10 powodów, dla których warto jeść truskawki
1. Truskawki są bombą witaminową
Szklanka truskawek dostarcza 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz 10% zapotrzebowania na kwas foliowy. To dopiero początek!
Truskawki są źródłem witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają m.in. witaminę B6, czyli pirydoksynę, która wpływa też na stan włosów, skóry i paznokci, witaminę B9, czyli kwas foliowy, który wspiera odporność organizmu oraz witaminę B3, czyli niacynę, wpływającą na dobry stan skóry i pomocną w leczeniu depresji i nerwicy.
Zawarty w truskawkach kwas pantotenowy pomaga w syntezie witamin A i D, a kwas elagowy ma silne właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Truskawki są też cenione dzięki zawartości witaminy A, ważnej dla wzroku, oraz witaminy E, silnego przeciwutleniacza. Obecna w truskawkach kwercetyna to naturalny środek przeciwzapalny, a antocyjany wpływają na obniżenie ryzyka zawału serca.
2. Truskawki zwalczają wolne rodniki wzmacniając odporność
Truskawki skutecznie zwalczają wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się organizmu i wywołują stany zapalne. Są doskonałym źródłem witaminy C, witaminy A i manganu. Ta mieszanka składników to potężny antyoksydant, który naturalnie wspiera układ odpornościowy i pomaga w zwalczaniu infekcji. Przeciwutleniacze zawarte w truskawkach mają liczne korzyści zdrowotne, dlatego ich regularne spożywanie jest tak bardzo zalecane.
3. Truskawki dbają o mięśnie
Gdy odczuwamy skurcze mięśni, zmęczenie, osłabienie, senność i nadciśnienie, może to wskazywać na brak potasu w organizmie. Latem nic nie uzupełni tego niedoboru lepiej niż soczyste truskawki. Spożywanie truskawek wspomaga prawidłowe działanie mięśni. Chronią serce.
4. Truskawki wzmacniają kości i stawy
Mangan to minerał niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wzmacnia układ kostny, uczestniczy w produkcji hormonów tarczycy i ułatwia wchłanianie żelaza. Jest szczególnie ważny dla utrzymania gęstości kości i zapobiegania osteoporozie, zwłaszcza w okresie menopauzy. Na szczęście łatwo uzupełnić jego poziom – 100 gramów truskawek pokrywa aż 21% dziennego zapotrzebowania na mangan.
5. Truskawki dają uczucie sytości
Truskawki są bogate w pektyny, czyli rodzaj rozpuszczalnego błonnika. Gdy znajdą się w jelitach, wspomagają tworzenie korzystnej flory bakteryjnej, poprawiają trawienie i dają uczucie sytości po posiłku. Dzięki temu nawet osoby na diecie mogą bez obaw delektować się truskawkami w ciągu dnia.
6. Truskawki mają niski indeks glikemiczny
Truskawki mają niski indeks glikemiczny wynoszący 25, co oznacza, że po ich spożyciu poziom glukozy we krwi nie wzrasta gwałtownie. Dzięki temu są odpowiednie w małych ilościach dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Truskawki są również częstym elementem diet redukcyjnych, oferując zdrową i pyszną alternatywę dla tych, którzy szukają zdrowych przekąsek zamiast słodyczy.
100 g truskawek to tylko około 32 kcal!
7. Truskawki redukują cellulit
Dzięki obecności bromeliny, która pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, truskawki wspierają walkę z cellulitem. Możesz cieszyć się nimi, odpoczywając i jednocześnie dbając o zdrowie swoich nóg.
8. Truskawki poprawiają wygląd skóry
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy truskawki opóźniają proces starzenia się skóry i chronią ją przed stanami zapalnymi. Wyciąg z tych owoców jest szczególnie ceniony przez osoby z cerą wrażliwą oraz przez tych, którzy poszukują naturalnych sposobów na uniknięcie nieprzyjemnego uczucia ściągnięcia skóry twarzy. Truskawki zawierają również kwas salicylowy, który skutecznie zwalcza niedoskonałości skóry, działając złuszczająco i wygładzająco.
9. Truskawki poprawiają nastrój
Nie tylko wygląd i zapach truskawek poprawiają nastrój i wywołują uśmiech. Truskawki to owoce, które łagodzą niepokój i zmniejszają pobudzenie, obniżając poziom hormonów stresu – kortyzolu i adrenaliny. W przerwie od pracy nic nie będzie lepsze niż porcja truskawek.
10. Truskawki są PYSZNE!
Truskawkowy niskokaloryczny deser ma nie tylko liczne właściwości zdrowotne, jest też po prostu bardzo smaczny. Dlatego warto sięgać po truskawki! Jedzmy je jak najczęściej, aby korzystać z ich licznych zdrowotnych zalet oraz doskonałego smaku.
Jagodowe są Zdrowe – Podsumowanie
Regularne spożywanie truskawek wspiera nasze zdrowie, dlatego warto w pełni wykorzystać sezon truskawkowy i uzupełnić dietę w te pyszne owoce.
Owoc truskawki to bogactwo witamin i błonnika pokarmowego. Są wsparciem dla naszego układu krążenia. Regularne spożycie truskawek pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, dlatego zalecane są m.in. osobom z wysokim ciśnieniem krwi. Docenią je także osoby będące na diecie, ponieważ truskawki posiadają niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii. Truskawki są owocami, które są wsparciem w walce z wolnymi rodnikami, chorobami serca, miażdżycą.
Potencjalne korzyści dla zdrowia wynikające ze spożywania owoców jagodowych są nieocenione, a ich smak zadowoli niejedno podniebienie.
Jeżeli masz uwagi, pytania lub chcesz przesłać komentarz do materiału napisz do nas